Default Header Image

Prezentare Laborator de chirurgie cardiotoracică

Laboratorul de Chirurgie Cardiotoracică reprezintă o subdiviziune a catedrei de chirurgie a facultăţii de educare continuă în medicină și farmacie, care realizează activitate clinică, de diagnostic, selectare precum şi de aplicare a tratamentului chirurgical. Direcţia principală a studiului realizat în laborator este transplantarea valvelor cardiace decelularizate, care sunt tolerate de către sistemul imunitar al pacientului, inclusiv copii, cu potentialul de a creşte împreună cu pacientul.

Astfel, homogrefele pulmonare decelularizate implantate copiilor au demonstrat rezultate promiţătoare datorită evitării declanşării procesului de activare semnificativă a sistemului imunitar. Aceasta se explică prin faptul ca în timpul procesului de decelularizare mai mult de 99% din ADN-ul donator este înlăturat.

De asemenea, laboratorul realizează muncă didactică, metodică, ştiinţifică, lucru educativ în grupele studenţeşti, de rezidenţi și medici la ciclurile de perfecţionare, precum şi pregătirea cadrelor ştiinţifice şi didactice.

Adresa: Bd.  Ştefan cel Mare şi Sfânt 165

E-mail: anatol.ciubotaru@usmf.md

Tel: (+373 22) 20–53–25